Dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli?
Przysłowie ludowe mówi: ,,Każdy się rozczuli przy obieraniu cebuli''. Jest to prawda. Cebula zawiera organiczne związki siarki, które w trakcie jej krajania ulatniają się i jeżeli zetkną się z wodą, ulegają rozpuszczeniu, tworząc kwas siarkowy. Słuszna jest zatem rada, aby cebulę krajać pod wodą. W przeciwnym razie kwas siarkowy dostaje się do naszych oczu i wywołuje łzy. Inny sposób na uniknięcie łzawienia to trzymanie w zębach zapałki lub wykałaczki. Oddychamy wówczas ustami, co zmniejsza działanie szczypiącego kwasu.
POST ARCHIWALNY Z WWW.PATRYCJAA.UBF.PL
http://patrycjaa.ubf.pl/news.php?readmore=199
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapoznaj się z aktualną Polityką Prywatności bloga Sercem & Pasją pisane Marzenia.
Korzystanie z bloga i pozostawienie komentarza jest jednoznaczne z zaakceptowaniem tej Polityki Prywatności.